Veel gestelde vragen
Oriënteren op het Voortgezet Onderwijs
Hoe weet ik of het JRL bij mij past?
Het is altijd goed om zelf onderzoek te doen naar wat het beste bij jou past. Doe een keer mee met een “Meeloopmiddag”, neem deel aan naar het “Open Huis”, bekijk de presentatie met algemene informatie over het voortgezet onderwijs en het JRL en de JRL-filmpjes, neem een kijkje onze website en informeer bij kinderen die hier al op school zitten.
Schooladvies
Met welk schooladvies kan ik me aanmelden op het JRL?
Je mag je aanmelden op het JRL als je een van de volgende adviezen hebt gekregen van je basisschool: combi advies vmboT-havo / havo /combi advies havo-vwo / vwo.
Wat kan/moet ik doen als mijn eindtoetsscore hoger uitvalt dan mijn schooladvies?
Als je eindtoets hoger uitvalt dan je schooladvies, kan de basisschool je uitnodigen voor een heroverwegingsgesprek. Na dit gesprek met je ouders wordt door de basisschool bepaald of je mogelijk wel of geen her-advies krijgt. Het schooladvies kan bij een hogere eindtoetsscore bijgesteld worden, maar dat hoeft niet. De basisschool beslist hierin, niet wij.
Wat kan/moet ik doen als ik een her-advies krijg van mijn basisschool?
Als je een her-advies krijgt (bijvoorbeeld havo -> vwo) dan heb je de keuze om naar dit niveau over te stappen. Lees verder bij: aanmelden met een her-advies.
Ik heb een combi-advies, wat nu?
Soms krijg je van je basisschool een combi-advies, bijvoorbeeld vmbo t/havo of havo/vwo. In principe heb je dan keuze uit beide niveaus. Bespreek goed met je ouders, maar ook met je leerkracht van groep 8 wat het beste bij jou past. Vaak krijg je bij combi-advies een toelichting waarom een leerkracht dit zo aangeeft. Je kunt je voorkeur voor plaatsing bij de aanmelding aangeven.
Aanmelden op het JRL.
Ik wil graag naar het JRL. Hoe moet ik me aanmelden?
Heb je gekozen voor het Jacob-Roelandslyceum en wil jij je op onze school aanmelden?
Dat kan door de onderstaande stappen te zetten:
Dat kan door de onderstaande stappen te zetten:
- Via onze website kun je het aanmeldformulier invullen.
- Met dit formulier kom je samen met je ouder(s)/verzorger(s) naar onze school tijdens één van de aanmeldmomenten. Aanmelden is in maart. Je hoeft geen afspraak te maken, je bent van harte welkom tijdens de aanmeldmomenten. De exacte data en de tijden worden nog gepubliceerd.
- De toelatingscommissie gaat daarna aan de slag. Zij moeten jouw aanmelding en advies controleren voordat we je definitief mogen plaatsen.
Een plaatsingsbevestiging ontvang je dan voor de meivakantie.
Waar kan ik de aanmeldformulieren vinden?
De aanmeldformulieren staan (bijna) voor je klaar op onze schoolsite, onder het kopje “groep 8”.
Je kunt het aanmeldformulier digitaal invullen en dan uitprinten.
Wat kan/moet ik doen als ik een her-advies krijg van mijn basisschool?
Ben je nog niet op onze school aangemeld? Meld je dan zo snel mogelijk na bekendmaking van je her-advies aan. Heb je je wel al aangemeld, maar verandert je aanmelding qua niveau? Geef deze verandering dan zo snel mogelijk door via onze administratie, zodat we hier rekening mee kunnen houden bij het plaatsingsniveau en de klasindeling.
Wat is een combiklas?
In een combi-klas kunnen leerlingen met een combinatie advies geplaatst worden; havo/vwo. In combi-klassen krijg je les op het hoogste onderwijsniveau. Je maakt, anders dan in een vwo klas, geen kennis met de Klassieke Talen. Je werkt qua lesstof op atheneum-niveau.
Je krijgt een dubbele cijferlijst. Tijdens het brugklasjaar in een combi-klas heb je dus zowel een cijferlijst op havo- als op vwo-niveau. Net als alle andere brugklasleerlingen ontvang je na de eerste helft van het schooljaar een prognose vanuit school met een inschatting met welk niveau je de beste kansen hebt in de volgende klas. Aan het einde van het eerste jaar wordt er nogmaals door ons docententeam gekeken welk niveau het beste bij jou past.
Met een combi-advies vmbo t/havo kom je op onze school in een klas met havoleerlingen. Er is geen combiklas vmbo t/ havo op onze school. Twijfel je of dit de beste keuze voor jou is, dan kun je er voor kiezen om je in aan te melden op het BHC voor de havo-kansklas. Het JRL en het BHC werken namelijk samen. Mocht havo het beste bij jou passen, dan is een mogelijke overstap naar de havo makkelijker voor je.
Wat is de havo-kans klas?
Op het BHC krijg je in de havo-kans klas les op het niveau van vmbo-t, maar volg je ook lessen op het JRL op havo niveau. Wij werken samen met het BHC. Als je havo-kans leerling bent , dan kom je 1 x per week een middag naar het JRL. Tijdens deze middag werk je aan lesstof op havo niveau voor de kernvakken (Engels, Nederlands en Wiskunde). Op deze manier kun je tijdens jouw brugklasjaar onderzoeken welk niveau het beste bij je past.
Ondersteuning
Op de basisschool krijg ik op dit moment ondersteuning en/of begeleiding. Hoe werkt dat op het JRL?
Als je op de basisschool extra ondersteuning krijgt bijvoorbeeld door een intern begeleider, dan is het fijn als je ouders of jijzelf dit aangeeft bij de aanmelding. Zo kunnen we met elkaar kijken wat jij nodig hebt om een goede start op onze school te maken en wat wij kunnen aanbieden. Tijdens de aanmelding kan je uitleggen wat en waarvoor je voor ondersteuning krijgt en evt. vragen hierover aan ons stellen. Indien nodig maken we met jou en je ouders een afspraak met onze zorgcoördinator en/of afdelingsleider. Zij zijn extra goed op de hoogte van de mogelijkheden op onze school.
Hebben je ouders voor de aanmelding nog vragen hierover, dan kunnen ze contact opnemen met de afdelingsleider van de brugklas (e.loupias@jrl.nl) of met de zorgcoördinator mevrouw A. van de Ven (a.ven@jrl.nl). Wil je meer informatie kijk dan op onze site naar het ondersteuningsplan.
Laptops
Heb ik een eigen laptop nodig op het JRL?
Elke leerling maakt tijdens de les gebruik van een eigen laptop. De systeemeisen worden toegestuurd zodra je je hebt ingeschreven. Als je nu zelf al een laptop hebt die aan deze eisen voldoet, dan kun je die natuurlijk gebruiken.
Heb je nog geen laptop? Dan biedt The Rent Company diverse huur-/koopcontracten aan.
Hoe kom ik aan meer informatie over de aanschaf van een laptop?
Tijdens ons online open huis kun je deelnemen aan een informatiebijeenkomst hierover. We gaan er ook voor zorgen dat algemene informatie over het laptopgebruik op onze school ook op onze website zal staan.
In het voorjaar is er een laptopinformatieavond voor ouders, waarbij ook de mogelijkheden voor huur-/koopcontracten worden toegelicht door The Rent Company. Als je je hebt aangemeld op onze school, krijgen je ouders een uitnodiging voor deze informatieavond. Het is even afwachten of deze fysiek kan plaatsvinden of dat we iets digitaal organiseren.
Werk je op het JRL nog met boeken?
Op het JRL werk je behalve met de laptop waarop jouw lessen staan, ook nog met boeken. Zo kun je een leestekst van geschiedenis doorlezen uit een boek, de uitwerkingen van wiskunde in een schrift maken enz. Daarnaast zijn er ook nog behoorlijk wat lessen waarbij het laptop gebruik anders is, zoals bij Arts (dans, muziek, drama, beeldend) of LO. Met een laptop geven we invulling aan ons onderwijsprogramma, het is en blijft een hulpmiddel.