Veel gestelde vragen

 

Oriënteren op het Voortgezet Onderwijs 

Hoe weet ik of het JRL bij mij past?

Het is altijd goed om zelf onderzoek te doen naar wat het beste bij jou past. Doe een keer mee met een “Meeloopmiddag”, neem deel aan naar het “Open Huis”, bekijk de presentatie met algemene informatie over het voortgezet onderwijs en het JRL en de JRL-filmpjes, neem een kijkje onze website en informeer bij kinderen die hier al op school zitten.

Schooladvies

Je mag je aanmelden op het JRL als je een van de volgende adviezen hebt gekregen van je basisschool:

  • combi-advies vmboT-havo
  • havo
  • combi-advies havo-vwo 
  • vwo
Heb je een vmbo-advies? Binnen OMO Scholengroep Boxtel hebben we ook een plek voor jou! Kijk eens op de site van het Baanderherencollege (www.osboxtel.nl).
 

Wat kan/moet ik doen als mijn eindtoetsscore hoger uitvalt dan mijn schooladvies?

Als je eindtoets hoger uitvalt dan je schooladvies, kan de basisschool je uitnodigen voor een heroverwegingsgesprek. Na dit gesprek met je ouders wordt door de basisschool bepaald of je mogelijk wel of geen her-advies krijgt. Het schooladvies kan bij een hogere eindtoetsscore bijgesteld worden, maar dat hoeft niet. De basisschool beslist hierin, niet wij.
 

Ik heb een combi-advies, wat nu?

Soms krijg je van je basisschool een combi-advies, bijvoorbeeld vmbo t/havo of havo/vwo. In principe heb je dan keuze uit beide niveaus. Bespreek goed met je ouders, maar ook met je leerkracht van groep 8 wat het beste bij jou past. Vaak krijg je bij combi-advies een toelichting waarom een leerkracht dit zo aangeeft. Je kunt je voorkeur voor plaatsing bij de aanmelding aangeven.  
 

Waar kan ik de aanmeldformulieren vinden?

De aanmeldformulieren staan (bijna) voor je klaar op onze schoolsite, onder het kopje “groep 8”.
Je kunt het aanmeldformulier digitaal invullen en dan uitprinten. 

 

Wat kan/moet ik doen als ik een heradvies krijg van mijn basisschool?

Ben je nog niet op onze school aangemeld? Meld je dan zo snel mogelijk na bekendmaking van je heradvies aan. Heb je je wel al aangemeld, maar verandert je aanmelding qua niveau? Geef deze verandering dan zo snel mogelijk door via onze administratie, zodat we hier rekening mee kunnen houden bij het plaatsingsniveau en de klasindeling. 
 

Hoe ziet de combiklas vwo/havo eruit?

In een combiklas kunnen leerlingen met een combinatie advies geplaatst worden; havo/vwo. In combiklassen krijg je les op het hoogste onderwijsniveau. Je maakt, anders dan in een vwo klas, geen kennis met de Klassieke Talen. Je werkt qua lesstof op atheneum-niveau. 
Je krijgt een dubbele cijferlijst. Tijdens het brugklasjaar in een combiklas heb je dus zowel een cijferlijst op havo- als op vwo-niveau. Net als alle andere brugklasleerlingen ontvang je na de eerste helft van het schooljaar een prognose vanuit school met een inschatting met welk niveau je de beste kansen hebt in de volgende klas. Aan het einde van het eerste jaar wordt er nogmaals door ons docententeam gekeken welk niveau het beste bij jou past. 

Ondersteuning

 

Op de basisschool krijg ik op dit moment ondersteuning en/of begeleiding. Hoe werkt dat op het JRL?

Als je op de basisschool extra ondersteuning krijgt bijvoorbeeld door een intern begeleider, dan is het fijn als jullie dit aangeven bij de aanmelding. Zo kunnen we met elkaar kijken wat jij nodig hebt om een goede start op onze school te maken en wat wij kunnen aanbieden. Tijdens de aanmelding kun je uitleggen wat en waarvoor je voor ondersteuning krijgt en evt. vragen hierover aan ons stellen. Indien nodig maken we met jou en je ouders een afspraak met onze ondersteuningscoördinator en/of teamleider. Zij zijn extra goed op de hoogte van de mogelijkheden op onze school. 
Hebben je ouders voor de aanmelding nog vragen hierover, dan kunnen ze contact opnemen met de teamleider havo (Ramona van de Kamp - r.vd.kamp@jrl.nl), teamleider vwo (Theo de Maertelaere - t.maertelaere@jrl.nl) of met de ondersteuningscoördonator Anita van de Ven (a.ven@jrl.nl). 

Laptops

Heb ik een eigen laptop nodig op het JRL?

Elke leerling maakt tijdens de les gebruik van een eigen laptop. De systeemeisen worden toegestuurd zodra je je hebt ingeschreven. Als je nu zelf al een laptop hebt die aan deze eisen voldoet, dan kun je die natuurlijk gebruiken.
Heb je nog geen laptop? Dan biedt The Rent Company diverse huur-/koopcontracten aan.
 

Hoe kom ik aan meer informatie over de aanschaf van een laptop?

Als je je aangemeld hebt voor het JRL, ontvang je meer informatie over het aanschaffen van een laptop waarbij de mogelijkheden voor huur-/koopcontracten worden toegelicht door The Rent Company. 
 

Werk je op het JRL nog met boeken?

Op het JRL werk je behalve met de laptop waarop jouw lessen staan, ook nog met boeken. Zo kun je een leestekst van geschiedenis doorlezen uit een boek, de uitwerkingen van wiskunde in een schrift maken enz. Daarnaast zijn er ook nog behoorlijk wat lessen waarbij het laptop gebruik anders is, zoals bij Arts (dans, muziek, drama, beeldend) of LO. Met een laptop geven we invulling aan ons onderwijsprogramma, het is en blijft een hulpmiddel.