Veel gestelde vragen

Oriënteren op het Voortgezet Onderwijs

 
Hoe weet ik of het JRL bij mij past?
Het is altijd goed om zelf onderzoek te doen naar wat het beste bij jou past. Kom naar het “Open Huis”, doe een keer mee met een “Meeloopmiddag”, kom naar de informatieavond over het voortgezet onderwijs, bekijk onze website en de speciale JRL-filmpjes , informeer bij kinderen die hier al op school zitten.

 

Ik wil graag een keer een kijkje nemen op het JRL, kan dat?
Je kunt een kijkje komen nemen tijdens het Open Huis! Natuurlijk kun je ook nog een middagje meelopen op onze school. Wil je dit proberen? Schrijf je dan in voor de “Meeloopmiddag”. Dit kan via onze schoolsite: jrl.osboxtel.nl  -> groep 8 -> meeloopmiddag. Meer uitleg en een digitaal inschrijfformulier kun je daar vinden.

Schooladvies

 

Met welk schooladvies kan ik me aanmelden op het JRL?
Je mag je aanmelden op het JRL als je een van de volgende adviezen hebt gekregen van je basisschool: combi- advies vmboT-havo / havo /combi-advies havo-vwo / vwo.

Wat kan/moet ik doen als mijn eindtoetsscore hoger uitvalt dan mijn schooladvies?
Als je eindtoets hoger uitvalt dan je schooladvies, kan de basisschool je uitnodigen voor een heroverwegingsgesprek. Na dit gesprek met je ouders wordt door de basisschool bepaald of je mogelijk wel of geen her-advies krijgt. Het schooladvies kan bij een hogere eindtoetsscore bijgesteld worden, maar dat hoeft niet. De basisschool beslist hierin, niet wij.

Wat kan/moet ik doen als ik een her-advies krijg van mijn basisschool?
Als je een her-advies krijgt (bijvoorbeeld havo -> vwo) dan heb je de keuze om naar dit niveau over te stappen. Lees verder bij: aanmelden met een her-advies.

Ik heb een combi-advies, wat nu?
Soms krijg je van je basisschool een combi-advies, bijvoorbeeld vmbo t/havo of havo/vwo. In principe heb je dan keuze uit beide niveaus. Bespreek goed met je ouders, maar ook met je leerkracht van groep 8 wat het beste bij jou past. Vaak krijg je bij combi-advies een toelichting waarom een leerkracht dit zo aangeeft. 

Aanmelden op het JRL.

 

Ik wil graag naar het JRL. Hoe moet ik me aanmelden?
Er zijn speciale aanmelddagen op het JRL, namelijk op 3 en 4 maart 2020. De school is op deze dagen speciaal voor jou open tussen 15.00- en 17. 00 uur en tussen 18.30 – 20.30 uur. Tijdens deze momenten kun je je aanmelden samen met je ouder(s). Neem een ingevuld aanmeldformulier mee, het schooladvies dat je hebt gekregen van je basisschool en een kopie van een officieel document waarop je Burgerservicenummer staat. 

Waar kan ik de aanmeldformulieren vinden?
De aanmeldformulieren staan voor je klaar op onze schoolsite, onder het kopje “groep 8”. Je kunt het aanmeldformulier digitaal invullen en daarna uitprinten. Soms ligt het aanmeldformulier van het JRL ook al voor je klaar op je eigen basisschool.

Wat kan/moet ik doen als ik een her-advies krijg van mijn basisschool?
Ben je nog niet op onze school aangemeld? Meld je dan zo snel mogelijk na bekendmaking van je her-advies aan. 
Heb je je wel al aangemeld, maar verandert je aanmelding qua niveau? Geef deze verandering dan zo snel mogelijk door via onze administratie, zodat we hier rekening mee kunnen houden bij het plaatsingsniveau en de klasindeling.  

Wat is een combiklas?
In een combi-klas kunnen leerlingen met een combinatie advies geplaatst worden; havo/vwo. Je krijgt tijdens het brugklasjaar een dubbele cijferlijst; een cijferlijst zowel op havo- als op vwo-niveau. Zo kan je in jouw eerste jaar bij ons op school kijken wat het beste bij jou past. Net als alle andere brugklasleerlingen ontvang je na de eerste helft van het schooljaar een prognose vanuit school. Aan het einde van het eerste jaar wordt er  door ons docententeam nogmaals gekeken welk niveau het beste bij jou past.
Er is geen combiklas vmbo t/ havo op onze school. Met een combi-advies vmbo t/havo kom je op onze school in een klas met havoleerlingen. Je kan er ook voor kiezen om je in aan te melden op het BHC voor de havo-kansklas. Het JRL en het BHC werken namelijk samen. De overstap naar de havo is dan makkelijker als op het einde van het jaar blijkt dat havo het beste bij jou past.
                                                                   
Wat is de havo-kans klas?
Op het BHC krijg je in de havo-kansklas les op het niveau van vmbo-t, maar volg je ook lessen op het JRL op havo niveau. Je komt dan 1x per week met deze klas naar het JRL. Wij werken samen met het BHC. Als je havo-kans klas leerling bent , dan kom je 1 x per week naar het JRL voor lesstof op havo niveau voor de kernvakken (Engels, Nederlands en Wiskunde). 

Ondersteuning

 
Op de basisschool krijg ik op dit moment ondersteuning en/of begeleiding. Hoe werkt dat op het JRL?
Als je op de basisschool extra ondersteuning krijgt bijvoorbeeld door een intern begeleider, dan is het fijn als je ouders of jijzelf dit aangeeft bij de aanmelding. Zo kunnen we met elkaar kijken wat jij nodig hebt om een goede start op onze school te maken en wat wij kunnen aanbieden. 
Tijdens de aanmelding kan je uitleggen wat en waarvoor je voor ondersteuning krijgt en evt. vragen hierover aan ons stellen. Indien nodig maken we met jou en je ouders een afspraak met onze zorgcoördinator en/of afdelingsleider. Zij zijn extra goed op de hoogte van de mogelijkheden op onze school. 
Hebben je ouders voor de aanmelding nog vragen hierover, dan kunnen ze contact opnemen met de afdelingsleider van de brugklas (e.loupias@jrl.nl) of met de zorgcoördinator mevrouw A. van de Ven (a.ven@jrl.nl). Wil je meer informatie kijk dan op onze site naar het ondersteuningsplan. 

 

Laptops

 

Heb ik een eigen laptop nodig op het JRL?
Elke leerling maakt tijdens de les gebruik van een eigen laptop. De systeemeisen worden toegestuurd zodra je je hebt ingeschreven. Als je nu zelf al een laptop hebt die aan deze eisen voldoet, dan kun je die natuurlijk gebruiken. 
Heb je nog geen laptop? Dan biedt The Rent Company diverse huur-/koopcontracten aan. 

Hoe kom ik aan meer informatie over de aanschaf van een laptop?
Tijdens het Open Huis zijn er verschillende informatierondes over het laptopgebruik op onze school. Bij de diverse vakken kun je zien hoe we laptops als hulpmiddel gebruiken in de lessen. In mei is er een laptopinformatieavond voor ouders, waarbij ook de mogelijkheden voor huur-/koopcontracten worden toegelicht door The Rent Company. Als je je hebt aangemeld op onze school, krijgen je ouders een uitnodiging voor deze informatieavond.

Werk je op het JRL nog met boeken?
Op het JRL werk je behalve met de laptop waarop jouw lessen staan, ook nog met boeken. Zo kun je een leestekst van geschiedenis doorlezen uit een boek, de uitwerkingen van wiskunde in een schrift maken enz. Daarnaast zijn er ook nog behoorlijk wat lessen waarbij het laptop gebruik anders is, zoals bij Arts (dans, drama, beeldend) of LO.