Technasium

MET TECHNASIUM WERK JE ONDERZOEKEND

Binnen de profilering Technasium volg je het vak 'Onderzoeken & Ontwerpen'. Bij O&O (Onderzoeken & Ontwerpen) werk je in groepen van 3 of 4 leerlingen aan een probleem of vraag van een opdrachtgever, een bedrijf dat jouw hulp nodig heeft! Gedurende 13 weken werk je aan de ontwerpen onderzoeksopdracht. Je doet hiervoor vooronderzoek, je bedenkt verschillende oplossingen of schrijft een onderzoeksplan, je werkt je ontwerp gedetailleerd uit of voert je onderzoek uit en je maakt een schaalmodel, prototype of verslag. Uiteindelijk presenteer je het resultaat aan de opdrachtgever.

De opdrachten waar je aan werkt komen allemaal uit het bedrijfsleven of van overheidsinstellingen. Het gaat om opdrachten uit alle bèta-technische richtingen: van architectuur tot werktuigbouwkunde en van biologie tot elektronica. In de projecten ontwikkel je verschillende kwaliteiten die in projecten nodig zijn. Denk bijvoorbeeld  aan samenwerken, inventiviteit, plannen en organiseren. Ook ontwikkel je vaardigheden die je helpen om een goede onderzoeker en/ of ontwerper te worden. De docent coacht de projectgroepjes op hun eigen benodigde coaching niveau. Het vak O&O (Onderzoeken & Ontwerpen) telt minimaal 4 lesuren per week, altijd gegeven in blokuren. In klas 2 en 3 zijn dit zelfs 6 lesuren. Dit geeft je genoeg tijd om een resultaat neer te zetten om trots op te zijn. Tijdens de projecten vinden er excursies plaats naar de opdrachtgever. Dit kan onder andere zijn voor een rondleiding, workshops of eindpresentaties. In de topweken heb je daarnaast altijd de mogelijkheid om verder te werken aan je project maar je kunt ook workshops volgen om jouw vaardigheden te vergroten.

Aan het eind van de derde klas krijg je een Technasium certificaat. 
In de bovenbouw kun je O&O als keuzevak kiezen. Dit wordt afgesloten met een meesterproef en leidt tot een door het ministerie erkend Technasium diploma.